мобилнен телефон-вреди

Топ 10 причини, поради които мобилният ви телефон може да е лош за вас и планетата – част I

Топ 10 причини, поради които мобилният ви телефон може да е лош за вас и планетата – част I

В днешно време мобилните телефони и други подобни устройства са станали незаменими. 53% от децата до 11-годишна възраст притежават смартфон. 84% от тийнейджърите имат собствени телефони. И 96% от всички американци притежават мобилно устройство.

При такова широко разпространение е трудно да си представим, че мобилните телефони и другите безжични устройства могат да бъдат опасни. Но при все че мобилните телефони имат много предимства в нашата съвременна епоха, е добре да сте наясно с често пренебрегваните негативни ефекти от същите тези устройства.

Топ 10 отрицателни ефекта на смартфоните:

1) Излагане на електромагнитна радиация

Разбира се, трябва да споменем негативните ефекти от електромагнитната радиация, която всяко електронно устройство, включително безжичният ви смартфон, излъчва почти постоянно, докато е включено.

Мобилните телефони работят с честоти 450-2000 MHz, но най-често срещаните телефони днес използват 800-900 MHz. С 5G тези честоти в крайна сметка ще достигнат до 300 GHz, покривайки много по-голям честотен диапазон. Освен това количеството енергия, което телефонът използва, зависи от това какво прави – по време на разговор се изразходва повече енергия, отколкото когато е заключен.

Макар че малкият размер на смартфона прави нивото му на мощност относително ниско, той е „залепен” за тялото ви по цял ден и се превръща в преобладаващ източник на излагане на електромагнитна радиация. Получавате повече излагане на електромагнитна радиация от телефона си, отколкото от близките клетъчни кули.

Нивата на електромагнитна радиация, излъчвани от мобилния ви телефон, са свързани с цял списък от здравословни проблеми, включително (но не само):

• хронично главоболие и неврологични ефекти;
• безсъние;
• безплодие;
• ефекти върху развитието;
• хормонален дисбаланс;
• проблеми с червата;
• рак.

Международната агенция за изследване на рака (IARC) идентифицира електромагнитната радиация като възможен канцероген.

Мнозина не подозират, че неприятните симптоми, от които страдат, може да са свързани с мобилния им телефон и излагането на безжична радиация. Макар че е нереалистично да се отървете от мобилните си устройства и електроника, признаването, че те могат да имат биологичен ефект върху организма ви и намаляването на експозицията ви, когато това е възможно, ще ви помогне да се предпазите от хронични симптоми.

Освен редуцирането на употребата на вашето устройство винаги, когато можете, е добра идея да имате подходяща защита на телефона си, за да предотвратите достигането на електромагнитната радиация до тялото ви. Можете да използвате калъф за защита от електромагнитна радиация – това помага да защитите главата си, най-важната част от тялото ви, докато осъществявате телефонни разговори. Можете също така да носите устройството си в чанта за кръста, торбичка или „кобур” за защита от електромагнитно излъчване, за да поставите предпазен слой между устройството и тялото си.

2) Микроби

Проучване на университета в Аризона установи, че телефоните често пренасят 10 пъти повече бактерии от повечето тоалетни чинии. Отвратително!

Всеки път, когато се разболеем, трябва да „благодарим” на микробите и бактериите, с които се сблъскваме. Средно един мобилен телефон съдържа 25 127 бактерии на квадратен инч. Вашият телефон е развъдник на микроби, защото влиза в контакт с най-различни повърхности – ръце, чанта/портмоне, плотове, столчета за кола. Всеки път, когато докосне нещо, микробите се прехвърлят от съответната повърхност върху телефона. Освен това микробите могат да процъфтяват на телефони, защото остават на топло през целия ден, благодарение на телесната температура и топлината на батерията.

Едно проучване от университета в Орегон идентифицира над 7000 вида бактерии, присъстващи на телефоните, но най-често срещаните са стрептококи, стафилококи и коринебактерии. Тези бактерии определено могат да разболеят човек. Всеки телефон има свой уникален биом от бактерии, създаден от хората и местата, с които се среща.

Помислете за това – кога за последно почиствахте телефона си? Оказва се, че често мием ръцете си и почистваме пространствата около нас. Но преносимите устройства – включително телефони, дистанционни управления, таблети и т.н. – често се пренебрегват. Когато тези устройства се предават, микробите се разпространяват от един човек на друг.

Глобалната пандемия от COVID-19, която започна в началото на 2020 г., привлече вниманието на много хора към значението на ограничаването на разпространението на микроби. Телефоните и другите устройства са подъл (пре)носител на микроби, така че не забравяйте регулярно да ги почиствате. И моля, опитайте се да не вземате телефона си в тоалетната.

3) Синя светлина

Синята светлина е навсякъде в ежедневието ни – от слънчевите лъчи на открито, през флуоресцентното осветление, до мобилните устройства и цифровите екрани.

Естествената светлина се състои от видимия спектър – червена, оранжева, жълта, зелена, синя, индигова и виолетова светлина се сливат, за да образуват бялата светлина, която възприемаме като слънчева светлина. С всички екрани, присъстващи в живота ни, има изобилие от изкуствена синя светлина. Синята светлина е в горния край на видимия спектър с по-къси дължини на вълните и съответно с повече енергия.

Синята светлина има много предимства:

• увеличава бдителността;
• подпомага паметта и когнитивните функции;
• повишава настроението;
• регулира циркадния ритъм на нашето тяло;
• помага за развитието на очите на децата.

Проблемите с излагането на синя светлина възникват, когато има твърде много от нея, особено когато не би трябвало да присъства естествено. Телефоните са най-големият виновник, защото често ги държим твърде близо до очите си, увеличавайки интензивността на синята светлина.

Синята светлина прониква чак до ретината, увеличавайки риска от увреждане на светлочувствителните клетки. Това може да причини макулна дегенерация, която да доведе до трайна загуба на зрението. Може да възникне и напрежение в очите в резултат на прекомерно излагане на цифровите екрани.

Възможно е да изпитате дискомфорт, след като се взирате в екран повече от два часа, което води до:

• сухота в очите;
• главоболие;
• замъглено зрение;
• болка във врата или рамото.

Изглежда, че синята светлина може също да навреди на кожата на лицето ви. Все повече доказателства сочат, че излагането на синята светлина от екраните може да доведе до стареене на кожата и по-конкретно до образуването на фини линии, бръчки и потъмняване на кожата.

Друго пряко въздействие от синята светлина на мобилния телефон е върху циркадния ритъм. Излагането на синя светлина потиска секрецията на мелатонин – хормонът на съня, като по този начин нарушава модела ви на сън.

Стивън Локли, изследовател на съня в Харвард, отбелязва, че дори малко количество синя светлина през нощта може да наруши съня ви. Като цяло светлината е една от основните причини хората да не спят достатъчно през нощта. Синята светлина обаче е най-вредна. Едно проучване сравнява излагането на синя светлина с излагането на зелена светлина и резултатите показват, че синята светлина потиска секрецията на мелатонин два пъти по-дълго от зелената светлина.

Опитайте се да ограничите времето, прекарано пред екрана, особено през нощта, за да осигурите почивка на очите си и да поддържате цикъла на съня си непокътнат. Можете също така да носите чифт очила за блокиране на синя светлина, за да филтрирате прекомерната синя светлина от екраните. Освен това много устройства позволяват да промените настройките на дисплея в нощен режим, който автоматично измества цветовете на екрана в по-топла цветова гама, намалявайки количеството синя светлина.

4) Развитие на мозъка

Мозъкът е един от най-уязвимите органи в тялото. Той е и най-важният, тъй като контролира всички функции и процеси, които постоянно се случват.

Когато използвате телефона си, той променя мозъка и неговото развитие. Макар че е трудно да се разграничи кои ефекти произтичат от електромагнитната радиация и кои се дължат на самото взиране в телефона или електронното ви устройство, самото използване на устройството е пряко свързано с промени в мозъка.

Едно проучване, проведено в Харвард, включва 47 доброволци, чиято мозъчна активност е измерена два пъти с PET скенер. Всеки човек има мобилен телефон, прикрепен към всяко ухо. При първото сканиране и двата телефона са изключени. При второто сканиране единият от телефоните е включен. Резултатите показват, че когато единият от телефоните е включен, съответната страна на мозъка е увеличила използването на глюкоза (т. е. метаболизма си) близо до антената на телефона. От тези резултати става ясно, че човешкият мозък е чувствителен към излагане на радиация от мобилен телефон при интензивна употреба на същия, като изследователите твърдят, че резултатите могат да бъдат показателни и за други невротрансмитерни и неврохимични промени, дължащи се на честотите на електромагнитната радиация.

Особено тревожно е дългосрочното въздействие върху развитието на мозъка при децата. Децата все още растат, така че черепите им са по-тънки от тези на възрастните, което ги прави по-податливи на вредни въздействия. Доклад в педиатричния журнал на Американската медицинска асоциация (JAMA Pediatrics) установи връзка между увеличеното екранно време през детството и слабата прогресия в ключови области на развитието като комуникационни умения, решаване на проблеми и социални взаимодействия.

По-младото поколение е израснало с технологиите, което означава, че е било изложено на вредните ефекти от него през целия си живот. Понеже мобилните телефони са сравнително нови, все още не съществуват проучвания относно дългосрочната експозиция. Въпреки това, тъй като данните около екранното време и децата продължават да се натрупват, има все повече доказателства, които предполагат, че увеличаването на екранното време е свързано с проблеми в развитието, засягащи паметта, вниманието и езиковите умения.

Въз основа на изследването за когнитивно развитие на мозъка на подрастващите, изследователите от Националните институти по здравеопазване (NIH) предоставиха два основни извода:

  • ЯМР сканирането установи значителни разлики в мозъка на някои деца, които съобщават, че използват смартфони, таблети и видео игри повече от седем часа на ден.
  • Децата, които съобщават за повече от два часа екранно време на ден, получават по-ниски резултати на логическите и езиковите тестове.

Увеличеното екранно време е свързано с преждевременното изтъняване на кората. Кората на главния мозък, често наричана сиво вещество, включва сензорни и двигателни зони, така че обработва информация, свързана със сетивата и двигателните функции.

Това, което е изключително притеснително, е, че младите хора също губят способността си да запомнят телефонни номера и да разчитат карти, защото са станали твърде зависими от телефоните си, които изпълняват тези задачи вместо тях.

Разбира се, наличието на цялата тази технология има и предимства, особено що се отнася до виртуалното обучение, но трябва да съществува баланс по отношение на времето, прекарано на тези устройства, за да се намалят отрицателните въздействия на телефоните.

5) Социални взаимодействия

Съвременните технологии са направили чудеса, за да свържат земното кълбо.

От телефона си можете да изпращате текстови съобщения на приятел, който се намира на другия край на страната, да си пишете в WhatsApp с виртуален приятел от различен континент или да ретуитвате някого в различна часова зона. Удивително е как хората могат да се свързват с други хора от целия ​​свят, но това всъщност е повлияло на социалните нагласи и взаимодействията лице в лице. Проучване на университета в Есекс установи, че самото наличие на телефон в социална ситуация намалява качеството на взаимодействията. Бидейки свръхсвързани с околните чрез телефони, реалните връзки с други хора са се влошили.

От 2007 г. (когато излезе първият iPhone… съвпадение?) тийнейджърите прекарват по-малко време с приятелите си, не бързат да вземат шофьорска книжка, излизат на по-малко срещи, по-вероятно е да се чувстват самотни и е по-малко вероятно да получат достатъчно сън.

Проучването в Есекс също така установи, че когато има телефон, той може да остави отрицателно първо впечатление, да попречи на междуличностната близост и да предотврати развитието на доверие.

Социалните навици на по-младите поколения са се променили и са различни от тези на по-старите поколения, тъй като са дигитални туземци, израснали в технологично наситен свят.

Почти половината от милениалите (39%), известни още като поколение Y, взаимодействат повече със своя смартфон, отколкото със значимите за тях хора – родители, приятели, деца или колеги. Едно специфично социално взаимодействие, което е имало пряко въздействие, е романтиката. Според match.com по-младите поколения имат по-малко структурирани лични срещи и вместо това прекарват повече време в комуникация по цифров път.

Ето защо следващия път, когато излизате с приятели, отивате на среща или на семейнo събиране, направете така, че да оставите телефона си настрана, за да можете да присъствате в настоящия момент.

Към част II

Източник: https://www.defendershield.com/top-10-reasons-your-cell-phone-bad-for-you-planet

Сподели

Comments are closed.