здравословни проблеми, EMF защитаелектромагнитната радиация-

Топ 10 развенчани мита за електромагнитната радиация – част II

6) 5G не е опасна и е по-безопасна от 4G

5G е следващото поколение безжична технология. Разпространението на 5G мрежата започна широко през 2019 г. и ще се ускори през 2020 г. с цел глобално приемане до 2025 г. Спектърът в САЩ е зададен от 6 GHz до 300 GHz, но операторите могат да купуват само честотни ленти до 100 GHz.

5G надгражда предишната 4G мрежа, която достигна до около 2-3 GHz. Тя има по-висока честотна лента за практически нулева латентност, огромно увеличение на трафика на данни, изключително висока скорост на качване и по-голям наличен спектър.

С по-късата дължина на вълната на по-високите честоти, една 5G базова станция може да поддържа над 1000 устройства на метър в сравнение с 4G. Недостатъкът на използването на това ниво на честота е, че трябва да има много повече антени, за да се пригоди мрежата. Вместо сегашните клетъчни кули да са на километри една от друга, 5G кулите на малките клетки ще трябва да бъдат разположени на всеки 750 фута (около 229 м).

Много хора смятат, че 5G ще бъде по-малко вредна за нашите тела, отколкото 4G, тъй като по-късата дължина на вълната не може да проникне в кожата ни толкова дълбоко. 5G също не може да пътува толкова далеч, така че мощността на тези по-къси дължини на вълната може да е по-малка от тази на 4G. 5G обаче използва различни технологии, където покритието е на база лъч, а не на база клетка.

Това означава, че 5G използва масивна конфигурация от множество входове с множество изходи (MIMO), която се разширява отвъд текущите мрежи чрез добавяне на множество антени към базовата станция. Увеличаването броя на антените помага за фокусирането на енергията, използвайки цифрово или 3D формиране на лъча. По принцип антените могат да създават фокусирани хоризонтални и вертикални лъчи директно към потребителя, вместо стария метод една антена да излъчва разнопосочен сигнал. Въпреки че това увеличава скоростта на предаване на данни, капацитета за данни и намалява смущенията, тази фокусирана енергия може да увеличи излагането на електромагнитна радиация, когато използвате вашето устройство.

В допълнение, увеличеният брой клетъчни кули, необходими за поддържане на тази мрежа, определено ще означава по-голямо излагане на нашите тела. И с 5G честотите, които ще могат да проникват през кожата, все още съществува опасението от увреждане на клетките (особено чрез оксидативен стрес) на нашия най-голям орган, което може допълнително да повлияе на различни системи в организма.

Д-р Мартин Пал вярва, че 5G конкретно ще окаже огромно въздействие върху външните 1-2 инча (2.5-5 см) от нашите тела. Въпреки че може да не смятате, че е по-лоша от 4G, 5G може много по-често да активира калциевите канали с напрежение (VGCC). Бързото поглъщане в тялото на по-късата дължина на вълната и нейните бързи пулсации, които са по-биологично активни, могат да създадат много и различни биологични ефекти.

Пал прогнозира слепота, загуба на слуха, рак на кожата, безплодие при мъжете, автоимунни заболявания и проблеми с щитовидната жлеза.

Израелски учени съобщават, че по-високите 5G честоти всъщност резонират доста добре с човешките потни канали, които могат да изпращат сигналите по-ефективно в тялото. Не знаем със сигурност доколко тези по-високи честоти ще повлияят на телата ни, но дори и при наличието на 5G, 4G честотите все ще продължават да бъдат използвани (прочетете повече в следващия ни мит).

7) Вече използвам 5G…

А. С моя телефон

5G е тук – какво реално означава това? 5G означава „пето поколение” и всъщност не се отнася до използваните честоти. По-скоро описва мрежата, която се развива, за да внесе нови, по-високи честоти в съществуващия си безжичен спектър.

Много мобилни оператори рекламират 5G покритие в цялата страна, но това идва с няколко уговорки.

Първо, „в цялата страна” просто означава, че те имат 5G базови станции, създадени на различни места в страната. И освен ако не живеете в голям град или столичен район, където вашият оператор е разположил 5G, вие няма да получите достъп до тези 5G сигнали.

Второ, дори ако имате 5G на разположение във вашия град, това не означава, че телефонът и устройствата ви автоматично се свързват и използват 5G. Вашето устройство трябва да е оборудвано с 5G антена, за да се свърже с 5G мрежата и само няколко телефона на пазара имат тази възможност.

Дори и тогава, ако сте в 5G мрежата, това не означава, че телефонът ви използва 5G с високочестотна милиметрова лента (MMW).

Както вече споменахме, 5G честотите всъщност се изграждат върху 3G и 4G честотите, за които телефонът ви има антени, което означава, че това не е напълно отделна услуга. 5G честотите са разделени на три групи. Нисколентовите честоти са под 1 GHz, среднолентовите достигат до 6 GHz, а високолентовите – до 100 GHz. Високолентовата група е единствената, която използва нови честоти, включително милиметровата вълна, но тези честоти на практика не се използват. Дори да се използват, вероятно няма да достигат до вас, освен ако не сте много близо до 5G базова станция.

Тази карта от Ookla (световният лидер в измерването на интернет показателите), актуализирана ежеседмично, показва къде 5G услугата се предлага в търговската мрежа и къде има ограничена наличност. Можете също да видите кой оператор е внедрил услугата. T-Mobile има широко разпространена услуга, но използва много ниска честотна лента от 600 MHz (1000 MHz = 1 GHz).

Обхватите от 6 GHz и повече може да присъстват в оживените обществени пространства и големите градове, но други може да не видят тези по-високи честоти още дълго време.

Б. С моя WiFi рутер

Нека изясним объркването относно 5G и WiFi. WiFi рутерите работят на две различни честоти: 2.3 GHz и 5 GHz. Обхватът от 5 GHz, използван за WiFi, не е същият като 5G мрежата, която използва различни честоти, както е посочено по-горе.

5G се внедрява от телекомуникационните компании, докато WiFi рутерите се обслужват от кабелни оператори. Много доставчици на услуги, като Verizon, популяризират пакетни услуги за телефон, телевизия и интернет (WiFi). Но това, че компанията предлага и трите, не означава непременно, че ползват една и съща мрежа.

Има обаче нова услуга, наречена 5G Fixed Wireless, предлагана от доставчици на услуги като Verizon. С традиционния безжичен интернет, рутерът ви се включва в Ethernet кутията в стената на къщата ви, предоставена от вашия кабелен оператор чрез дълъг кабел (жично). Така рутерът излъчва безжичен сигнал и можете да се свържете с интернет, без да се налага да ползвате кабели за всяко устройство. Заедно с фиксираната безжична връзка, в къщата ви е инсталирана и фиксирана антена, която след това може да ви даде достъп до 5G мрежата, като свържете вашия рутер или устройство (като смарт телевизор) към безжична клетъчна кула.

Лесно е да се объркате за начина, по който 5G работи с настоящата технология. Освен ако не сте закупили устройство, обозначено като 5G, то няма да използва 5G мрежата. Освен това WiFi рутерите изобщо не използват 5G мрежата, така че няма такова нещо като 5G рутер. Всъщност 5G може да направи WiFi рутерите ненужни в бъдеще – нещо, което обсъждаме в статията ни за бъдещето на WiFi.

8) Bluetooth слушалките са с твърде ниска мощност, за да причинят каквото и да е увреждане

Безопасни ли са безжичните Bluetooth слушалки?

Много мобилни оператори започнаха да премахват жаковете за слушалки през 2016 г., в резултат на което Bluetooth слушалките станаха повсеместни за една нощ.

Вашето устройство изпраща и получава сигнали от Bluetooth слушалки през честотната лента от 2.4 GHz, същата честота, използвана от някои WiFi рутери. Тази безжична комуникация ви позволява да слушате аудио и да осъществявате телефонни разговори със свободни ръце.

Bluetooth слушалките се захранват с батерия. Самите слушалки са малки, затова имат малка батерия. Тези устройства излъчват малко енергия в сравнение с други устройства като WiFi рутерите.

Изследванията не са показали дали телата ни могат да различат ниските нива на нейонизираща радиация, така че е вероятно тя все пак да им влияе. Използването на Bluetooth слушалки обаче е по-добре от поставянето на мощен мобилен телефон директно до главата ви.

Тъй като AirPods нямат кабел, който свързва двете слушалки (например Powerbeats Wireless на Dre), те трябва да изпращат сигнал една към друга, за да останат синхронизирани. Този сигнал минава директно през главата ви. Поставянето на AirPods и продължителността на контакта – често дълги периоди от време (понякога цял ден) – увеличават електромагнитната радиация към главата. Дори при ниско ниво на мощност, облъчването преминава през много важни тъкани и клетки.

Въпреки че няма изследвания за въздействието на AirPods върху здравето, понеже все още са сравнително нова технология, експертите в научната област се опитват да повишат осведомеността за потенциалните опасности за здравето. През 2019 г. над 250 учени подписаха петиция, призоваваща Международната организация за обществено здраве да създаде по-строги насоки за безжичните устройства.

Колкото и да са удобни, заради опасностите за здравето безжичните слушалки не си заслужават.

9) Екранирането срещу електромагнитните полета не работи

Не можем да говорим за електромагнитните защити на други марки, които не са научно тествани. Нито можем да говорим за стикери, висулки и камъни, които нямат научна основа (ще кажем само, че различните видове елементи не са в състояние да блокират излъчването, но може да са в състояние да намалят ефекта му върху тялото ви, ако ползите от тях могат да бъдат измерени директно).

10) Електромагнитната свръхчувствителност не съществува

Въпреки че все още не е международно призната медицинска диагноза, електромагнитната свръхчувствителност съществува и е изтощителна за много хора.

Това е вид чувствителност, подобна на множествената химическа чувствителност (MCS), със сравними симптоми – болки в тялото, изтръпване на кожата, главоболие, световъртеж и гадене, умора, грипоподобни симптоми и стрес. За хората с електромагнитна свръхчувствителност (както и за мнозина с множествена химическа чувствителност!) тези симптоми се влошават, когато са в непосредствена близост до устройства, излъчващи електромагнитна радиация, или в среда с много източници. Симптомите могат също да се засилят и да доведат до припадъци, промени в системите в тялото и дори рак.

Знаем, че електромагнитната радиация причинява биологични промени. Американската академия по екологична медицина (AAEM) е работила върху разбирането на неблагоприятните биологични ефекти върху здравето. Тя е документирала генетични увреждания, репродуктивни дефекти, рак, неврологична дегенерация и дисфункция на нервната система, дисфункция на имунната система и много други вредни ефекти от излагането на тази радиация. Други проучвания откриват връзка между електромагнитната радиация и разрушаването на клетъчно ниво, както и между нея и смущенията в клетъчната комуникация.

Изследване от април 2017 г. установи, че от десет пациента, изпитващи симптоми на електромагнитна свръхчувствителност, всички имат постоянни аномалии в една и съща област на мозъка. Мозъкът има физически различия, които засягат и причиняват симптомите при всеки един пациент.

Има достатъчно хора, които изпитват подобни симптоми – симптоми, които се открояват в изследванията на електромагнитната радиация – за да покажат, че това е реално заболяване. По света има общности, които обединяват страдащите от електромагнитна свръхчувствителност. Членовете на общността са установили, че животът в нормалното общество е прекалено тежък с тяхната болест, затова са потърсили убежище, където могат да живеят по-добър и здравословен начин на живот и където не са изложени на спусъците на електромагнитната радиация.

Електромагнитната свръхчувствителност е реално състояние и като се има предвид, че множествената химическа чувствителност се обсъжда от 80-те години на миналия век и все още не е напълно призната от медицинската общност, изглежда, че ще отнеме още много време да се признае и свръхчувствителността към електромагнитна радиация.

Към част I

Източник: https://www.defendershield.com/emf-myths

Сподели

Comments are closed.