здравословни проблеми, EMF защитаелектромагнитната радиация-

Топ 10 развенчани мита за електромагнитната радиация – част I

Топ 10 развенчани мита за електромагнитната радиациячаст I

„Вашият телефон ще ви причини рак” беше обичайният диалог около мобилните телефони, когато за първи път се появиха на пазара преди няколко десетилетия.

Тъй като мобилните технологии ставаха все по-добри и по-удобни, хората виждаха колко полезни са мобилните телефони и другите мобилни устройства. Мисълта да се загубят тези предимства стана невъзможна. Проучванията, финансирани от телекомуникационната индустрия, твърдяха, че тези устройства не оказват вредно въздействие и всички потенциални опасности за здравето бяха заметени под килима.

До днес. Дискусията около електромагнитната радиация от мобилни устройства и клетъчни кули се възобнови след внедряването на най-новата клетъчна мрежа, 5G, успоредно с постоянния ни контакт с нашите цифрови устройства 24/7.

5G ще гарантира, че всеки и всичко може да бъде свързано по всяко време с по-бърз и по-мощен сигнал. Ще стане почти невъзможно да се избегнат тези безжични трансмисии, което предизвика дискусия, тъй като все повече хора смятат, че безопасността им може да бъде нарушена. Анти-5G групи се борят с местните правителства и Федералната комисия по комуникациите (FCC), тъй като 5G се въвежда в САЩ и по целия свят.

Подобно на други актуални дискусии в социално-икономическата и политическата сфера, темата за електромагнитната радиация е трудно разбираема и изключително нюансирана и изобилства от т. нар. „експерти”, които нямат много други знания, освен предоставените от интернет. Въпреки че интернет действително прелива от ценна фактическа информация, неговите огромни архиви от данни и анонимни източници създават допълнително объркване и противоречия. В повечето случаи е трудно да се анализират достоверните източници на информация и още по-трудно да се поставят в контекст.

Тук изясняваме 10-те най-често срещани заблуди относно безопасността на електромагнитната радиация.

1) Изследванията на електромагнитната радиация са неубедителни, което означава, че тя не може да бъде вредна

Много правителствени и научни институции твърдят, че понастоящем изследванията не показват, че електромагнитната радиация е вредна. Редица учени и изследователи са съгласни, че към момента резултатите са неубедителни, което кара много хора погрешно да приемат, че електромагнитната радиация не може да ни навреди.

Изследванията на електромагнитната радиация просто не са достатъчно напреднали, за да се докаже без никакво съмнение, че тя е вредна за обикновения човек. Това не означава, че изследвания не съществуват или че не трябва да се притесняваме.

Други учени и изследователи признават, че има причина за безпокойство и че са необходими много повече данни, за да се стигне до информирана позиция по въпроса.

Макар да сме съгласни, че са необходими допълнителни проучвания, особено по отношение на сегашната масова употреба на мобилни устройства и интелигентни технологии, вече съществуват достатъчно материали, показващи ефектите от електромагнитната радиация – всъщност над 800 научни изследвания.

Голяма част от тези изследвания показват положителни връзки между електромагнитната радиация и неблагоприятните биологични ефекти, като няколко забележителни публикации намират доказателства за причинно-следствени ефекти.

И така, защо някои казват, че изследванията са неубедителни? По няколко причини. На първо място, има и други проучвания, които показват, че няма значителни вредни ефекти. Интересно е да се отбележи, че по-голямата част от противоречивите изследвания се финансират от индустрията за мобилни телефони и независими учени, като д-р Мартин Пал, установяват, че тези изследвания са предубедени или са проектирани да се провалят.

Например д-р Джефри Фосет установява, че „от проучванията, финансирани от индустрията, само 27% са открили ефекта на радиочестотното облъчване. Независими финансирани проучвания установяват този ефект в 68% от случаите. Това несъответствие е постоянно сред изброените ефекти.”

Вероятно е истина, че телекомуникационните компании не искат доказателства, които да покажат, че техните устройства са вредни, защото това би повлияло негативно на имиджа на компаниите и на продажбите като цяло.

В изследванията, показващи ефектите от експозицията на електромагнитна радиация, някои от изследваните популации не са достатъчно големи, за да се установи статистически значимо въздействие. Освен това е трудно да се докаже биомеханизъм, отговорен за биологичните ефекти, но има много теории (включително една, разработена от д-р Пал), които се разглеждат. Въпреки това данните все пак показват, че въздействието е налице и са необходими повече проучвания, за да се открие последователност и отговорен биомеханизъм.

След преглед на изследванията, Световната здравна организация (WHO) – Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира електромагнитната радиация като „евентуално канцерогенна за хората”, което означава, че са необходими повече проучвания върху хора, за да се докаже като вероятен канцероген.

Световната здравна организация пише, че технологията е твърде скорошна, за да се изключат възможни дългосрочни ефекти. Въпреки това организацията признава, че научните доказателства за въздействието на електромагнитната радиация върху здравето са значителни, като здравните резултати варират от репродуктивни проблеми до сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания и дори детска левкемия.

Научните изследвания на електромагнитната радиация нарастват, особено сега, когато е необходимо да се проучат ефектите от 5G. Трябва да се проведат по-нататъшни наблюдения на дългосрочната експозиция, но има достатъчно предварителни доказателства, които показват, че следва да бъдем загрижени и да вземем някакви предпазни мерки.

Ще говорим повече за изследванията по-нататък.

2) Нейонизиращата електромагнитна радиация не е вредна

Има два вида радиация: йонизираща и нейонизираща.

Йонизиращата радиация премахва електроните от атомите и молекулите на материята, която включва въздух, вода и – най-важното за вашето здраве – жива тъкан. Тя уврежда тялото, защото незабавно разделя молекулите и йонизира електрона на атомите.

Нейонизиращата радиация няма достатъчно енергия за отстраняване на електроните и разкъсване на връзките. Този тип облъчване е в долната граница на електромагнитния спектър и изобилства в радиочестотите, използвани в съвременната технология. Мнозина твърдят, че тъй като електромагнитната радиация е нейонизираща, няма как да ни навреди.

Дълго време научната общност вярваше, че ниските нива на радиация могат да причинят увреждане на тялото само чрез топлинния ефект на енергийните честоти, т. е. вреда може да настъпи само тогава, когато има достатъчно ниски нива на радиация, които да нагреят клетките и тъканите до степен на увреждане. Не се смяташе, че облъчване от ниска, нейонизираща степен може да нанесе щети, ако не е налице нагряване.

Сега знаем, че нейонизиращата радиация също може да причини биологични вреди.

Докато нейонизиращата радиация наистина може да доведе до топлинно увреждане при нагряването на клетките, ново изследване установи, че тя причинява биологични промени вътре в самите клетки, независимо дали има наличие на топлина. Проучванията показват, че честотите на електромагнитната радиация могат да предизвикат оксидативен стрес, да създадат клетъчна реакция на опасност и да активират калциевите канали с напрежение (VGCC) във вашите клетки, което може да наруши цели процеси в тялото ви и да доведе до редица здравословни проблеми – репродуктивни проблеми (които също могат да бъдат причинени от топлинно увреждане), рак, неврологични заболявания и ендокринни проблеми.

Нейонизиращата радиация може да няма същото първоначално въздействие като йонизиращата, тъй като повечето от нас имат вътрешна устойчивост. Но с течение на времето малките ефекти се наслагват и редовната експозиция може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

3) Правителствените стандарти за облъчване от телефони гарантират, че всички емисии са безопасни

Съществуват стандарти за облъчване от мобилни телефони, които да предпазят хората от прекалено голяма експозиция, но те създават усещане за фалшива безопасност, тъй като много страни използват стандарти, които са остарели, неправилни или не се спазват от самите производители на мобилни телефони.

Стандартът на Федералната комисия по комуникациите, наречен специфична степен на абсорбция (SAR), не е актуализиран от 1996 г. По това време iPhone все още не е измислен, а емблематичната Nokia 3310 е въведена шест години по-късно. През 1996 г. само 16% от американците са имали мобилен телефон. Последните данни на „Пю Рисърч Сентър” показват, че 96% от американците вече имат мобилен телефон, а 81% имат смартфон. Много от тях са малки деца.

Федералната комисия по комуникациите заявява, че ограничението за публична експозиция на мобилни телефони е специфична степен на абсорбция от 1.6 W/Kg. Ето и няколко причини, поради които това ограничение е остаряло:

  1. Федералната комисия по комуникациите създаде този стандарт във времето, когато само се опитваше да защити от топлинно увреждане на клетките (посочено по-горе в мит №2). Специфичната степен на абсорбция предпазва само от прекомерни нива на топлина и не адресира биологичните вреди, които могат да настъпят при по-ниски нива на мощност.
  2. За да създаде този стандарт, Федералната комисия по комуникациите използва тестови манекен с тегло 90.7 кг, което представлява приблизително 3% от населението. Електромагнитната радиация е много по-вредна за развиващите се деца, бременните жени, болните или хората с нарушена имунна система и по-възрастното население.
  3. Въпреки че това ниво на експозиция може да е било приемливо през 1996 г., то не е актуализирано, за да вземе предвид съвременния начин на живот, при който телефоните ни са притиснати към телата ни по цял ден и стоят до (или под) главите ни цяла нощ. Притежаването на устройства, използването им и навиците на потребление се промениха драстично през последните няколко десетилетия. RescueTime, приложение, което наблюдава използването на телефони, установи, че от 11 000 потребители средно човек прекарва по 3 часа и 15 минути на ден на телефона си, а 20% от потребителите превишават 4.5 часа. В допълнение към удължената ни експозиция, телефоните не разполагаха с всички допълнителни процесори, идващи от WiFi и Bluetooth, или с мощна мобилна връзка през 1996 г.

Въпреки този остарял стандарт за безопасност, производителите на мобилни телефони изглежда не го следват много добре. Те сами проверяват и отчитат специфичната степен на абсорбция на своите телефони. Като цяло резултатите и твърде специфичните процедури, които прилагат, не могат да бъдат възпроизведени в независимо лабораторно тестване.

„Чикаго Трибюн” направи собствено лабораторно тестване на мобилни телефони, закупени свободно, и установи, че излагането на радиочестотна радиация от iPhone 7 е над допустимата законова граница на безопасност и е два пъти повече от това, което Apple докладва на федералните регулатори. Други популярни модели като iPhone X, iPhone 8, Samsung Galaxy S9, Galaxy S8 и Moto E5 Play също са тествани и са над допустимия лимит. Наскоро допълнителен независим тест, направен от същата лаборатория, базирана в Калифорния, установи, че iPhone 11 Pro има специфична степен на абсорбция от 3.8 W/kg.

Резултатите от теста на „Чикаго Трибюн” и последвалото недоволство от обществеността подтикнаха Федералната комисия по комуникациите да проведе собствено тестване. Няколко месеца по-късно комисията заяви, че са тествали модели на телефони, предоставени им директно от производителите, и всички резултати са показали, че телефоните са в норма и излъчват по-малко от допустимата законова граница от 1.6 W/kg. Тази информация поражда два въпроса:

  1. Защо независимите лабораторни тестове се връщат с различни резултати от тези на федералната регулаторна агенция (агенция, за която се твърди, че е корумпирана)?
  2. Защо тестваните от Федералната комисия по комуникациите телефони се доставят от производителя, вместо да се вземат на произволен принцип от магазините?

Независимо дали телефоните наистина отговарят на стандартите или не, стандартите са остарели. Девра Дейвис, председател на Екологичния здравен тръст, заведе дело срещу Федералната комисия по комуникациите, като я съди за неактуализиране на ограниченията за облъчване от клетъчни телефони и безжични радиочестоти.

„Федералната комисия по комуникациите от години не успява да защити общественото здраве, като разчита на 24-годишни тестове за безопасност, създадени във време, когато телефоните бяха с размерите на обувка и се използваха от малцина”, каза Дейвис. „Подадохме тази жалба с настояването агенцията да вземе строги мерки по отношение на правителството на САЩ и други научни доказателства, че облъчването от мобилни телефони може да бъде вредно.”

Организацията за защита на детското здраве на Робърт Ф. Кенеди младши обжалва решение по дело срещу правителството на САЩ заради провала му да защити своите граждани, предвид отказа на Федералната комисия по комуникациите да преразгледа остарялото си 25-годишно ръководство. В жалбата се твърди, че действията на агенцията са непостоянни, своеволни, неосновани на доказателства и като цяло неправомерни. Подадена е на 2 февруари 2020 г. в Апелативния съд на САЩ в Девети съдебен окръг.

4) Ако мобилните телефони наистина са толкова опасни, те ще бъдат забранени

Много хора смятат, че след като мобилните телефони са толкова широко разпространени, те са безопасни за употреба. И че ако не са безопасни, ще бъдат забранени за производство.

За съжаление правителството невинаги следва тази логика. Както знаем от много други минали и настоящи събития, правителството невинаги е проактивно да мисли за здравето и безопасността на хората или за здравето и безопасността на планетата.

Да вземем например цигарената индустрия. Защо отне толкова време да се регулира? Науката отдавна знаеше, че цигарите са вредни, но те все още не са забранени. Същото важи и за офшорните сондажи и други пагубни за околната среда дейности – те все още са разрешени, тъй като регулирането на тези индустрии би струвало пари, а печалбите в тях са високи.

Колумнистът на „Юкая Дейли Джърнъл”, Криспин Холинсхед, го каза много точно: „Научното търсене може да бъде компрометирано, когато науката се пресича с икономиката и политиката на едно общество… Светът се трансформира бързо и из основи от мобилните телефони, а отскоро и от смартфоните, и има социален и икономически стимул тези устройства да продължават да бъдат считани за „безопасни”, докато се придвижваме към един по-свързан свят. Това икономическо пристрастие прави строгите научни изследвания трудни и непопулярни.”

Ученият Алфонсо Балмори каза нещо подобно още през 2005 г., когато публикува проучване за въздействието на електромагнитната радиация върху щъркелите: „Противоречията са чести, когато учените признават сериозните ефекти върху здравето и околната среда, причиняващи големи икономически загуби.”

Технологиите са един от най-големите играчи в икономиката и политиката, а мобилните оператори се считат за „любимата индустрия” на Федералната комисия по комуникациите. По принцип комисията не е особено стриктна към регулациите, защото мобилните оператори ѝ влияят.

Защо мобилните оператори просто не предлагат защита? Е, това би било трудно да се направи, без да се намали функционалността на телефона ви и би означавало да се признае пред обществеността, че съществуват опасности, свързани с облъчването от въпросния телефон (нещо, което те така или иначе признават в дребния шрифт).

Точно както има общо предупреждение на хирурга върху кутиите за цигари, в повечето ръководства за потребителя на телефони е посочена законово установената радиочестотна радиация. Изявлението на Apple е следното: „За да намалите излагането на радиочестотна енергия, използвайте опцията „свободни ръце” като вградения високоговорител, предоставените слушалки или други подобни аксесоари.”

Когато повечето обществени искания, свързани с разпоредбите за мобилни устройства, се променят, в крайна сметка може да дойдат и подобренията.

5) Електромагнитната радиация не може да причини рак

Националният здравен институт на САЩ (NIH) е открил „ясни доказателства” в проучвания върху животни, че радиочестотната радиация причинява рак.

Ракът представлява необичаен растеж на клетките в тялото, което води до редица проблеми. Изследванията на електромагнитната радиация последователно показват, че излагането на радиация причинява генна мутация и ДНК фрагментация – и двете могат да причинят клетъчна мутация и рак.

Известно проучване на Националната токсикологична програма (NTP) към Националния здравен институт заключава през ноември 2018 г., че високото излагане на радиочестотна радиация е свързано с ясни доказателства за тумори в сърцата на мъжки плъхове, някои доказателства за тумори в мозъка на мъжки плъхове и някои доказателства за тумори в надбъбречните жлези на мъжки плъхове.

Мнозина се опитаха да омаловажат тези резултати, тъй като: А) са тествани плъхове, Б) са тествани по-ниските 2G и 3G честоти и В) нивата на експозиция на цялото тяло са били „много по-високи” от нормалната експозиция на човек към безжична честота. Но всички тези твърдения са направени без контекст и следователно нямат никаква тежест.

Плъховете се използват широко в професионалните научни изследвания, тъй като тяхната анатомия е много близка до тази на хората. Всеки химикал, за който е известно, че причинява рак при хората, е канцерогенен и за плъховете.

По-ниските честоти могат да имат различни ефекти, но изследванията до този момент не са показали, че тялото реагира различно на различните радиочестоти. Ако има различни ефекти, те не са непременно по-добри или по-лоши. Въпреки това проучването все пак доказва, че биологични вреди могат да настъпят и с нейонизираща радиация, така че има основание за безпокойство, че по-високите радиочестоти могат да са също толкова лоши.

По отношение на плъховете, изложени на по-висока експозиция, нивата в проучването са били подобни или само малко по-високи от допустимата граница на Федералната комисия по комуникациите за максимално излагане на локализирана тъкан, тъй като телесните тъкани, разположени най-близо до антената на мобилния телефон, получават много по-висока експозиция от другите части на тялото. Учените от Националната токсикологична програма са съгласни, че има причина за безпокойство относно електромагнитната радиация и ракът е потенциална опасност.

Оттогава учените от Националната токсикологична програма препоръчват на хората да намалят времето, прекарано с мобилни телефони, или да използват високоговорителя и слушалките. Според „Майкроуейв Нюз” двама правителствени учени, изучаващи връзките между мобилните телефони и рака, потвърдиха, че следват предпазните мерки.

Друго проучване от Йейл установи, че може да има връзка между употребата на мобилен телефон и рака на щитовидната жлеза. Екипът изследва повече от 900 души, живеещи в Кънектикът, от които 440 с рак на щитовидната жлеза. Анализ на 176 гена свързва 10 мутации с болестта, но само при потребители на мобилни телефони, които имат генетично предразположение. Това означава, че електромагнитната радиация действително може да отключи рак в рисковите популации.

Ученият д-р Мартин Бланк обяснява, че просто се нуждаем от повече време за установяване на по-конкретна връзка между електромагнитната радиация и рака: „Индустрията харчи милиони, изтъквайки, че няма неопровержимо доказателство между излагането на електромагнитна радиация, особено радиацията от мобилен телефон, и рака. За тяхно щастие, времето е на тяхна страна заради нещо, наречено „латентен период”. Ракът не се появява за една нощ.” В почти всички случаи туморите отнемат много години, за да се образуват и метастазират.

Въпреки това ракът не трябва да бъде единствената ни грижа по отношение на излагането на електромагнитна радиация, тъй като има много други ефекти върху здравето, които могат да повлияят на ежедневието ни.

Източник: https://www.defendershield.com/emf-myths

Сподели

Comments are closed.