Смартфон-вредни-ефекти-радиация

Топ 10 причини, поради които мобилният ви телефон може да е лош за вас и планетата – част II

6) Психично здраве

Съществува връзка между увеличеното екранно време и нарастването на проблемите с психичното здраве сред тийнейджърите. От 2008 г. насам употребата на мобилни устройства и психичните заболявания следват доста сходна нарастваща крива. Изследванията показват, че социалните медии, пристрастяването към интернет и отрицателното въздействие на електромагнитната радиация оказват влияние върху психичното здраве на хората.

Годишно един на всеки пет възрастни развива психично заболяване. Освен това процентът на самоубийствата се увеличава, особено при млади възрастни и юноши. През 2012 г. над 50% от милениалите са имали смартфон. По стечение на обстоятелствата същата година психологическото благополучие се е понижило. Това проучване разкри установена връзка между екранното време и психическото състояние.

Учените дори са създали термин, който да опише връзката, която някои хора имат с телефоните си. „Номофобия” означава страхът да загубите мобилния си телефон или да останете без него. Учените разглеждат по-отблизо психологическата връзка между даден човек и неговия телефон и са определили, че тя произтича от два фактора.

Първо, чувството на безпокойство, свързано с липсата на телефон или с липсата на работещ телефон. Второ, разчитането на телефоните да правят всичко – да запазват телефонни номера, да отговарят на въпроси в Google, да предоставят GPS указания, да проследяват тренировки и т. н.

Зависимостта от телефоните не предвещава нищо добро за психичното здраве. По-малкото взаимодействие лице в лице означава компрометирани социални отношения, което е основен рисков фактор за развитието на депресия. Увеличеното екранно време, което води до липсата на физическа връзка, като същевременно насърчава чрез социалните медии отношението „сравнение и отчаяние” и чувството за неадекватност, се определя като причина за нарастващите психични заболявания сред младите хора.

Установена е връзка между телефоните и стреса. В проучване, оценяващо психосоциалните рискове от мобилните телефони, се твърди, че стресът е свързан с „чувството за принуда да се реагира своевременно на активността на мобилния телефон, за да се поддържа спонтанност и достъп до другите”.

Виктория Стромайер, регистриран психотерапевт в Медицинския център в Ямпа Валей (YVMC), заяви, че получаването на известие по телефона всъщност активира симпатиковата нервна система – частта от тялото, която винаги сканира околната среда. Това предизвиква покачване на адреналина, който създава ефект на доминото, увеличавайки сърдечната честота, пулса, мускулното напрежение и прехвърляйки енергия от мозъка към мускулите. Може да отнеме до 30 минути, докато тялото се върне към хомеостазата, но когато телефоните постоянно издават звуци, това може да доведе до хроничен стрес, който да прерасне в допълнителни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, депресия, недоспиване и хронична умора.

Следващия път, когато почувствате, че екранното време влияе на психическото ви състояние, опитайте да се отдалечите от устройствата си и да предприемете дигитална детоксикация.  Детоксикацията е първата стъпка за преодоляване на пристрастяването, защото в действителност много хора са пристрастени към телефоните си.

В съвременното общество обикновено се нуждаем от телефоните си по една или друга причина. Но детоксикацията може да доведе до намалена употреба на телефона, което да подпомогне психичното ви здраве.

7) Разсейване

Екранното време се увеличава, благодарение на смартфони и други устройства, които допринасят за нашия хиперсвързан начин на живот. Едно проучване на „Ню Йорк Поуст” установи, че американците прекарват 42% от часовете, в които са будни, взирайки се в екран. Това включва взиране в телефони, таблети, компютри, телевизори и други екрани.

През март 2020 г. коронавирусът доведе до увеличаване на екранното време на много хора, въпреки че употребата на устройства вече беше голяма.

Когато става въпрос за взиране в екрани на телефони, друг доклад, който изследва 11 000 потребители на приложението RescueTime, установява, че средностатистическият човек е имал 3 часа и 15 минути екранно време. По-активните потребители са използвали телефон над 4.5 часа.

Но колко хора всъщност изобщо не се взират в телефоните си поне за 4 часа на ден? Не много.

Телефоните лесно отвличат вниманието от работа, училище, тренировки и дори включват други медии като стрийминг и подкастове. Често е по-лесно просто да останете заети с телефона си, отколкото да правите нещо друго – или дори когато правите нещо друго.

Някои експерти обвиняват възхода на смартфоните за подхранването на културата на мултитаскинга (вършенето на няколко неща едновременно). Според Майк Олсън, старши анализатор в „Пайпър Джефри”, „способността да участвате в повечето от тези дейности с допълнително устройство, освен вашия телевизор или компютър, има огромно влияние върху мултитаскинга, а оттам и върху консумацията на повече медии или съдържание”.

Но всъщност човешкият мозък не може съзнателно да се фокусира върху повече от едно нещо наведнъж и опитът да го направи е довел както до по-ниски резултати на академичните тестове и по-нискокачествено социално взаимодействие, така и до повече инциденти и посещения в спешното отделение.

Според Асоциацията за безопасност на магистралите на губернаторите (GSHA) през 2017 г. в САЩ е имало почти 6000 нещастни случая с пешеходци – брой, наблюдаван за последно през 90-те години на миналия век, като експертите подозират, че разсейването при ходене е основната причина за смъртта. Подобно на изпращането на текстови съобщения по време на ходене, „мултитаскингът” на телефона по време на шофиране се превърна в смъртоносен навик.

Националната администрация за безопасност на движението по магистралите (NHTSA) установи, че 9% (3000) от фаталните катастрофи в САЩ през 2017 г. се дължат на разсеян шофьор. Освен това 599 уязвими участници в движението (пешеходци и мотористи например) са убити от разсеян шофьор. И най-голямата част от разсеяните шофьори са във възрастовата група 15-19 години, която също така е възрастовата група, израснала изцяло с телефоните.

Мобилните телефони буквално убиват хората по пътя. Изследователи от Технологичния институт по транспорт във Вирджиния установиха, че мобилните телефони представляват осезаема заплаха за шофьорите, тъй като създават разсейване. Използването на телефон по време на шофиране – изпращане на текстови съобщения, проверяване на имейл, набиране на номер – създава продължително време, през което водачът не обръща внимание на пътя. Изпращането на текстови съобщения кара водача да откъсне поглед от пътя средно за 23 секунди и удвоява риска от фатални катастрофи. Когато осъществявате телефонно обаждане, докато посягате към телефона си, търсите контакт и набирате номера, рискът от катастрофа се утроява.

Тъй като екраните вече са повсеместни в обществото, направете опит да се отдалечите от тях. Много устройства имат вградени ограничения за използване на екранното време, които можете да зададете, така че когато достигнете определеното време, приложението се изключва. Има и разнообразни приложения, които можете да изтеглите на телефона си, за да предотвратите използването му по време на шофиране.

8) Физическа болка

В продължение на много години човешкото тяло е еволюирало, за да се адаптира към начина си на живот и ситуациите, с които се сблъсква. Тъй като телефоните са станали основен елемент в днешния живот, телата ни правят съответните физически промени.

Когато използвате телефона си за дейности, различни от телефонни обаждания, често гледате надолу към него. Вярвате или не, това може да причини нараняване. „Текстова шия” е термин, измислен от д-р Дийн Л. Фишман, мануален терапевт. Той го описва като „повтарящо се нараняване и болка в шията в резултат на прекомерно взиране в или изпращане на текстови съобщения от преносими устройства за продължителен период от време”.

Всеки път, когато навеждате главата си напред, вие налагате допълнителна тежест върху врата си. Накланянето на главата с 30 градуса напред поставя около 18 кг тежест върху врата ви, а при наклон от 60 градуса тежестта се увеличава до 27 кг. Това е еквивалентно на теглото на дете.

Текстовата шия може да доведе до болки в раменете, болки в горната част на гърба, главоболие и повишена гръдна кифоза (прегърбен гръб). В дългосрочен план това може да причини артрит, гръбначно изкривяване, гръбначна дегенерация, компресия на диска, мускулна слабост и загуба на капацитет на белите дробове.

В допълнение към текстовата шия, „текстовата ръка” се отнася до усещането за болезненост и схващане на пръстите, китката и предмишницата, след като сте прекарали твърде много време на телефона си. Въпреки че това не е официална медицинска диагноза, много хора могат да припознаят тези чувства след прекомерна употреба на устройството си.

Д-р Аарон Далуиски, началник на отделението по хирургия на ръката и горните крайници в Презвитерианската болница в Ню Йорк (Медицински център „Вайл Корнел” в Ню Йорк), обясни, че постоянната употреба на ръчни устройства може да изостри определени състояния и дори да причини тендинит (възпаление на сухожилията).

Продължителната употреба на телефони може да превърне временната болка в постоянен проблем. Един доклад от журнала по ортопедични случаи (JOCR) установява, че злоупотребата с телефони със сензорен екран може да доведе до карпо-метакарпален остеоартрит (артрит в долната част на ставата на палеца). Все повече лекари виждат увеличаване на младите възрастни с артритни болки в резултат на използването на технологиите. Д-р Випул Н. Нанавати, специалист по ортопедия и директор на Програмата за горни крайници в Специализираната ортопедична болница към Медицински център „Мърси” в Балтимор, казва, че най-често младите хора развиват артрит в основата на палеца поради (еднотипни) повтарящи се действия на ръцете.

Друго физическо заболяване, което хората могат да развият, „благодарение на” мобилните телефони, произтича от електромагнитната свръхчувствителност (EHS). Страдащите от електромагнитна свръхчувствителност изпитват симптоми в резултат на това, че са по-чувствителни към електромагнитната радиация от обикновения човек. Симптомите могат да създадат физическа болка като изтръпване, гадене, главоболие и мускулна слабост.

Преодоляването на чувството на болка и напрежение във врата, горната част на тялото, ръцете и дланите е важно, за да се предотвратят дългосрочни увреждания. Не забравяйте да правите почивки, да прилагате топло или студено в зависимост от вида на болката, да движите тялото си и да разтягате мускулите си.

9) Въздействие върху околната среда

Изследователи от университета „Макмастър” установиха, че през последното десетилетие въздействието върху околната среда от нашите съвременни технологии се е влошило. От 2007 г. въглеродният отпечатък на индустрията се е утроил и се очаква до 2040 г. да представлява 14% от световния въглероден отпечатък.

Докато устройствата се смаляват – от някогашните гигантски мобилни телефони до сегашните устройства с размерите на една човешка длан – драстичното увеличаване на техния брой и консумация на енергия е пагубно.

Телефоните са най-проблемни измежду останалите електронни устройства, защото са по-оборотни от тях. Обикновено имат двугодишен среден жизнен цикъл, което ще рече, че постоянно се изхвърлят. Изхвърлената електроника е най-бързо нарастващият проблем с отпадъците в света. Проучване на университета на ООН установи, че през 2016 г. са изхвърлени 43 милиона тона електронни отпадъци, което е увеличение с 8% спрямо предходните две години. Ето една изумителна картина: теглото на електронните отпадъци е еквивалентно на девет Велики пирамиди в Гиза или на 4500 Айфелови кули, според британския „Телеграф”.

Когато се отървете от стария си телефон, трябва да си вземете нов, така че производството на смартфони главоломно расте. Хардуерът в смартфоните, и по-конкретно чипът и дънната платка, изискват редки елементи (злато и сребро например). Добивът на тези елементи е свързан със значително въздействие върху околната среда. Всъщност добивът на редки елементи представлява до 95% от общите емисии на CO2 на устройството през целия му живот. Ще отнеме цяло десетилетие на зареждане и работа със смартфон, за да се компенсира енергията, която е необходима за закупуването на нов смартфон.

Изпращането на текстови съобщения, публикуването в Instagram или проверяването на имейла – всичко това изисква данни. Въпреки че тези данни по същество са виртуален поток от нули и единици, те имат осезаемо въздействие. За да може вашият телефон да изпраща и получава данни, те трябва да бъдат обработвани чрез центрове за данни. Последните представляват масивни складове, пълни със сървъри. Изисква се огромно количество енергия, за да работят сървърите и да се поддържат хладни.

С въвеждането на 5G не само ще увеличим експоненциално нашата консумация на енергия и екологичния отпечатък, но и честотите на 5G и електромагнитната радиация ще окажат отрицателен ефект върху много растения, животни и екосистеми.

10) Поверителност и сигурност

Смартфоните правят много повече от обикновено провеждане на телефонни разговори и поради това не трябва да се пренебрегват като сериозна заплаха за нашата поверителност.

Тъй като винаги е включен (кой може да си спомни последния път, когато телефонът му действително е бил изключен?), телефонът ви непрекъснато се проследява. GPS чипът, който позволява на картографското ви приложение безопасно да ви води към най-близкия Starbucks по време на вашето пътуване, проследява и всяко ваше движение. Изключването на GPS антената няма да ви направи непроследими. Инженерни изследователи от Принстънския университет откриха, че други сензори в хардуера все още могат да се използват за намиране и проследяване на телефона ви.

Свързването към обществен WiFi също е начин, по който хората могат да бъдат проследени. Нордстром беше силно критикуван през 2013 г., когато стана известно, че използва услугата Euclid Analytics за проследяване на купувачите, когато се свързват с публичния WiFi на магазина.

Проследяването на местоположението има своите предимства, например когато използвате Find My iPhone, след като за пореден път сте потулили устройството си. Но също така позволява на хакери и крадци да знаят къде е вашият телефон и къде сте самите вие през повечето време. Може да се използва срещу вас, за да знаят местоположението ви 24/7. Един злонамерен човек би могъл да използва местоположението ви, за да определи къде живеете, къде работите, какво училище посещават децата ви, кога сте навън по задачки, кога отивате на почивка и почти всичките ви ежедневни придвижвания и навици. Или би могъл да продаде цялата тази информация. Страшно е да се помисли какво може да се направи с тези данни.

Друг проблем с поверителността включва всички приложения, които хората изтеглят на телефоните си. Много пъти, когато се изтегли приложение, вие се съгласявате с разрешенията за приложението, обикновено без да ги четете. Но защо приложението за редактиране на снимки се нуждае от достъп до вашия GPS и контакти? Ако не се чувствате комфортно да се съгласите с тези разрешения, намерете друго приложение, което да използвате, защото има много други опции. Съгласието за предоставяне на лична информация на неизвестни разработчици на приложения е нарушение на поверителността.

Ако имате още притеснения относно поверителността в цифровия свят, потърсете съответните начини, по които можете да се защитите.

Към част I

Източник: https://www.defendershield.com/top-10-reasons-your-cell-phone-bad-for-you-planet

Сподели

Comments are closed.