Как електропроектантите да проектират здравословни ел. инсталации?

Мръсното електричество се създава от много електроника, уреди, енергийно ефективни светлини и други устройства, включващи се в електрическото захранване. Сега е по-често от всякога. Защо? Тъй като много съвременни устройства вече не използват стандартно електричество с променлив ток, а вместо това те трябва да го „променят“ по един или друг начин, за да работят.

Например много устройства днес трябва да преобразуват стандартното променливото захранване 50/60-Hertz AC в други форми на електричество – като постоянен ток с ниско напрежение (DC) или по-висока честота (AC), за да функционират. Много устройства черпят енергия от окабеляването периодично, накратко, вместо непрекъснато. Те правят това като многократно превключват потока на мощността към дадено устройство „включено“ и „изключено“, често хиляди пъти в секунда. Тези процеси прекъсват плавния поток на стандартно 50/60-Hertz AC електричество, което създава хармоници, нестабилни пренапрежения и скокове на електрическа енергия (т.е. преходни напрежения). Веднъж създаден, този неизползваем паразитен ток се разпространява в цялата сграда и дори в съседни сгради чрез окабеляването и ел. мрежи. Докато пътува, той излъчва потенциално вредни електромагнитни полета (ЕМП) в нашата жизнена и работна среда.

Излагането на този вид електро замърсяване е свързано с голямо разнообразие от здравословни проблеми като рак, астма, нарушения на съня, умора, кожни обриви и изтръпване, симптоми на алергия, главоболие, безсъние, мускулни и ставни болки, мозъчна мъгла, загуба на паметта , ADD / ADHD симптоми, депресия и др.

Според експертите по темата добре е главният бушон (ел. прекъсвач), който захранва спалните  да се изключва преди лягане, за да няма нискочестотно мръсно електричество от битовата мрежа по време на съня ни. Тъй като хладилникът, охранителната аларма и бойлерът обикновено трябва да останат включени през нощта, то те могат да бъдат прикачени на отделен ел. прекъсвач и към отделна ел. верига.

За тази цел препоръчително е използването на превключватели на електро захранване “Demand Switch NA7 Comfort”, които изключват напрежението от цялата електрическа верига, щом и последната крушка е угасена, защото това е особено полезно за елиминирането на напрежението в мрежата не само през нощта, но и през деня, когато е светло, тъй като дори нискочестотното битово електричество е класифицирано от Световната здравна организация като възможен канцероген от клас 2Б.

Изтегли инструкции за инсталиране и експлоатация на превключвател на електро захранване “Demand Switch NA7 Comfort”

Demand switch Comfort NA 7

Превключвателият NA7 има малка контролна светлина и мрежов филтър, за да намали мръсната мощност.

Kато допълнително предимство нашия превключвател защитава съответното битово окабеляване срещу пренапрежения чрез вграден варистор.

При инсталация на устройстото NA7 имайте предвид следните препоръки:

-Превключвателят е достъпен само за мрежи 230 V – 50/60 Hz.

-Необходимо е да се инсталира по един брой във всеки ел. кръг от мрежата в дома / окабеляване в домакинството.

-Адаптерите за променлив ток, зарядните устройства, устройствата в режим на готовност или електрическите ролки / сенници обикновено противоречат на ефективната работа на превключвателя  NA7.

-Превключвателят NA7 е предназначен за ел. мрежи TN-S – 230V АС.

-Работи надеждно и с димери, флуоресцентни лампи, енергоспестяващи лампи, халогенни лампи и стартираща електроника.

-Ориентационните светлини в превключвателите на светлината и нощните нощни лампи също работят с изключен енергиен поток.

-Защитено е обратното и излишното ел. захранване.

-LED светлина за показване на изключено захранване.

-Остатъчна пулсация: <4 mV.

-LED-поддържаната функция диагностицира за лесно инсталиране и работа.

-Ефективна мощност: Номинално напрежение / капацитет: 16 A, 230 VAC +/- 10%

-Общото натоварване на всички крушки в кръга, който трябва да се изключи, не трябва да надвишава 3500 W.

-Механично време на работа на релето: прибл. 15 000 000 превключващи цикъла

-Наблюдателно напрежение: DC напрежение (230 VDC, макс. 8 mA) некритично по отношение на строителните биологични стандарти.

Ето няколко примера за намаляване на мръсното електричество във вашия дом и други помещения:

  1. Изключвайте електронни уреди, енергийно ефективни светлини и други електрически устройства, когато не ги използвате активно. За тази цел използвайте превключвателя на електро захранване “Demand Switch NA7 Comfort”
  2. Използвайте стандартни крушки с нажежаема жичка или халогенни крушки, вместо компактни флуоресцентни крушки, флуоресцентни тръби или LED крушки. (Някои LED крушки са добри.) Ако искате да използвате LED крушки, изберете марка, която не произвежда високи нива на мръсно електричество.
  3. Заменете електрическите ключове димери с обикновени ел. ключове. Ако имате SMART електромер инсталиран във вашия дом, заменете го с аналогов, ако е възможно.
  4. Инсталирайте филтри DE2 против мръсното електричество в дома си и на други места, където прекарвате много време.

Ел. проектант или вътрешния дизайнер преди да избере вида на осветлието или крушки които ще се инсталират във вашия дом трябва да провери „цветната температура“ и „индекса на цветопредаване“ на крушките,  тъй като вечерно време епифизата ни бива ”излъгвана” от ярката бяла светлина в дома ни или на улицата, че е все още ден и така първо ние не можем да заспим и второ не можем да произвеждаме мелатонин за детоксифицирането и възстановяването на организма ни, което пък води до натрупването на болестотворни състояния.

В нашите домове трябва да се инсталира осветление, което да наподобява спектъра на слънцето. Също така трябва да се избягват флуоресцентните светлинии да се използват крушки с нажежаема жичка, халогенни крушки и само някои определени видове LED (повечето са канцерогенни).

Всеки ел. проектант иска да се разграничи от конкуренцията си и един от начините да направи това може да бъде да осигури на своите клиенти радиационна защита като допълнително предимство на неговия проект, което несъмнено ще остане в съзнанието на потенциалните му клиенти. Покажете, че вие, за разлика от другите, наистина мислите за околната среда и осигурявате добро качество на живот на клиента си, като създавате домове, които допринасят за защитата на тяхното здраве и благополучие.

Сподели

Comments are closed.