електромагнитна радиация-рак-симптоми-радиация-излагане-

Как да намалим вредните електромагнитни полета около нас?

Електромагнитните полета от всякакъв вид в определени количества са доказано вредни за здравето ни. От друга страна, съвременният човек се оказва все повече заобиколен от различни устройства, които излъчват т.нар. “мръсно електричество”, пише здраве.bg. Мобилните телефони и мрежите, които ги обслужват са само едно от тях.

Нереално е да вярваме, че можем да се предпазим от всички подобни уреди, но пък не е невъзможно поне малко да намалим вредното им влияние.

С какво всъщност са опасни електромагнитните полета

Непрекъснато нарастващото електромагнитно замърсяване е факт. Доклад, публикуван през 2009 г. от експерти в Световната здравна организация и базиран на над 2000 изследвания, сочи, че хроничното (с десетилетия) излагане дори на ниски нива радиация (като от мобилните телефони) може да причини различни видове рак, да отслаби осезаемо имунитета, да увеличи риска от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, сърдечни и много други заболявания. Вероятният механизъм на това въздействие: електромагнитните полета „отварят” бариерата между кръвта и мозъка, кръвоносните съдове в него пропускат вещества, които увреждат невроните.

По-малко познатият за хората тип електромагнитно поле, известно като “мръсно” или неустойчиво електричество, вероятно играе дори още по-вредна роля. За това допринася свойството на електрониката и различните устройства – от компютри, хладилници и плазмени телевизори до флуоресцентни крушки и ключове за регулиране силата на светлината, да “консервират” енергията, която използват. Това създава непостоянно и потенциално опасно електромагнитно поле, което влияе на всяка клетка от човешкото тяло. Някои изследвания допускат, че чрез припокриване на сигналните механизми на тялото, неустойчивото електричество може да повлияе на отделянето на инсулин, да предизвика неправилен отговор на имунната система и да причини други вреди на химично ниво в клетката.

На пръв поглед, борбата с подобно влияе изглежда загубена още преди да е започнала. Но все пак има начини да намалим вредното въздействие:

 1. Избягвайте безжичния интернет

Електромагнитните полета имат свойството да се натрупват. Затова, освен ако изрично не се налага, по-добре изберете кабелен достъп до интернет вместо wireless. Същото важи и за други устройства, които имат двете алтернативи – например охранителни системи. Ако все пак използвате безжичен интернет, включвайте го само при необходимост и го изключвайте, докато спите. Дръжте рутера възможно най-далеч от бюрото си и местата, където се работи най-често.

 1. Избирайте безопасни крушки за осветление

Избягвайте компактните флуоресцентни крушки, които отделят „мръсно електричество”. Флуоресцентните лампи пестят енергия, като се включват и изключват често – около 100 000 пъти в секунда. В замяна използвайте LED крушки, както и вече излезлите от производство (само защото харчат повече електричество!) крушки с нажежаеми жички . Не слагайте ключове за регулиране силата на светлината (реостати) – по същата причина.

 1. Стойте далеч от електропрекъсвачите

Основните табла на електропрекъсвачи излъчват силни електромагнитни полета на около метър. Уверете се, че работите и спите на безопасно разстояние и имайте предвид, че таблото може да е твърде близо дори ако е на обратната страна на стената до вас.

 1. Изберете “старомоден” стационарен телефон

Безжичните телефони излъчват също толкова радиация, колкото и мобилните, макар и само когато ги използвате. Избягвайте особено силните дигитални безжични телефони – тези, които на които слушалката се свързва със станцията дори и на голямо разстояние.

 1. Bluetooth устройствата за телефони имат алтернатива

Когато говорите по мобилния, по-добре ползвайте говорителя или слушалка с кабел, а не безжичния блутут предавател –той може да надхвърли дори настоящите доста високи нива на безопасност. Причина за високи нива на “мръсно” излъчване са и продължителните и чести разговори по мобилния телефон. Това е особено осезаемо при децата, върху чието здраве електромагнитните полета имат най-силно вредно въздействие.

 1. Не използвайте мобилния телефон, когато сигналът е слаб

При сигнал с лошо качество, за да постигне връзка, телефонът увеличава мощността си, т.е. увеличава и излъчваната радиация.

 1. Не носете телефона на колана

По-доброто място за мобилния телефон е в чантата или куфарчето, защото електромагнитното поле намалява бързо при разстояние над метър. Ако все пак го носите на кръста, нека поне е с батерията навън. И сменяйте ухото, с което разговаряте.

 1. Не дръжте лаптопа върху скута си

Да седнете в креслото с компютъра на колене безспорно е удобно, но доказано вредно. Много преносими компютри произвеждат силно електромагнитно поле, особено ако се ползват, докато батерията им се зарежда. Затова е по-добре да използвате лаптопа на батерия и да го оставите настрана, докато се зарежда.

 1. Изключвайте уредите, които не използвате

Съвременната кухня е пълна с различни улесняващи ни електрически уреди. За да намалите вредата от техните електромагнитни полета, просто ги изключвайте ги от кабела, когато не ги използвате. Същото се отнася за електрическите будилници, лампи, както и за всички видове зарядни (дори ока към тях няма нищо включено).

 1. Вземете си LCD, а не плазмен телевизор

Когато дойде време да смените телевизора, изберете LCD модел (т.е. дисплей от течен кристал) вместо плазмен или тези със старите катодно-лъчеви тръби. LCD-тата излъчват много по-малко радиация.

 1. Тествайте дома си

Ако подозирате, че в дома ви има високи електромагнитни полета, моля свържете се с нас.  Ние извършваме измерване на високочестотни електромагнитни полета, нискочестотни електромагнитни полета и нискочестотни магнитни полета, с източник антени на мобилни оператори, електрическа мрежа, електрически уреди, радари, безжични рутери и антени, течове в микровълнови печки и др. Апаратът ни покрива спектъра до 6 GHz.

 

Източник: Наука и здраве – Мanager.bg

Сподели

Comments are closed.